របៀបបម្រុងទុកទិន្នន័យលើទូរសព្ទ Android

បច្ចុប្បន្នភាពចុងក្រោយៈ 03-01-2022
ទូរសព្ទ​របស់​អ្នក​អាច​នឹង​ខូច ឬ​បាត់​បង់​ដោយ​ប្រការ​ណា​មួយ​ ដែល​មិន​អាច​ស្មាន​ទុក​ដឹង​មុន ដូច្នេះ​ការ​បម្រុង​ទុក​ទិន្នន័យ ជា​មធ្យោបាយ​តែ​មួយ​គត់ ដែល​អាច​ជួយ​សង្គ្រោះ​ទិន្នន័យ​សំខាន់ៗ​ដែល​មាន​នៅ​ក្នុង​ទូរសព្ទ​របស់​អ្នក​បាន។​

digitalhub101-phone-backup
  

រូបភាព៖ www.freepik.com

អ្នក​អាច​បម្រុង​ទុក​ទិន្នន័យ និង​ព័ត៌​មាន​សំខាន់​ផ្សេង​ទៀត ពី​ក្នុង​ទូរសព្ទ​របស់​អ្នក យក​ទៅ​ទុក​នៅ​ក្នុង​គណនី Google របស់​អ្នក​បាន។ ហើយ​អ្នក​ក៏​អាច​យក​ទិន្នន័យ និង​ព័ត៌មាន​ដែល​បាន​បម្រុង​ទុក​ទាំង​នោះ​ដាក់​ចូល​ទៅ​ក្នុង​ទូរសព្ទ Android ថ្មី​ណា​មួយ​ទៀត​បាន​វិញ​ដែរ។

ការ​ស្ដារ​ទិន្នន័យ ឬ​យក​ទិន្នន័យ​ត្រលប់​មក​វិញ វា​មាន​ភាព​ខុស​គ្នា​តាម​ប្រភេទ​ទូរសព្ទ និង​ជំនាន់​របស់​ប្រព័ន្ធ​ប្រតិបត្តិការ Android ។ ប៉ុន្តែ​សូម​ចាំ​ថា អ្នក​មិន​អាច​យក​ទិន្នន័យ​ដែល​អ្នក​បាន​បម្រុង​ទុក​ចេញ​ពី​ទូសព្ទ​ដែល​ដំណើរ​ការ​ដោយ Android ជំនាន់​ខ្ពស់ យក​ទៅ​ដាក់​ចូល​ទៅ​ក្នុង​ទូរសព្ទ Android ជំនាន់​ទាប​ជាង​បាន​ទេ។

សំគាល់៖ វិធី​ខាង​ក្រោម​នេះ​ អាច​ប្រើ​បាន​តែ​ចំពោះ​ទូរសព្ទ​ដែល​ដំណើរ​ដោយ​ប្រព័ន្ធ​ប្រតិបត្តិការ​ចាប់​ពី​ជំនាន់​ទី​៩ ឡើង​ទៅ​តែ​ប៉ុណ្ណោះ។

តើ​ទិន្នន័យ​ក្នុង​ទូរសព្ទ​របស់​អ្នក​នឹង​រក្សា​ទុក​នៅ​ឯណា?

ទិន្នន័យ​នៅ​ក្នុង​ទូរសព្ទ​របស់​អ្នក​នឹង​បម្រុង​ទុក​នៅ​លើ​ម៉ាស៊ីន​មេ​របស់​ក្រុម​ហ៊ុន ហ្គូហ្គល (Google Server) ហើយ​វា​ត្រូវ​បាន​ធ្វើ​កូដនីយកម្ម​តាម​រយៈ​លេខ​កូដ​សម្ងាត់​នៃ​គណនី​ហ្គូហ្គល​របស់​អ្នក។ ទិន្នន័យ​មួយ​ចំនួន​ក៏​ត្រូវ​បាន​ការ​ពារ និង​ធ្វើ​កូដនីយកម្ម តាម​រយៈ​ការ​ចាក់​សោ​អេក្រង់ (Screen Lock) របស់​អ្នក​ដែរ។

ទិន្នន័យ​ដែល​បាន​បម្រុង​ទុក​នោះ នឹង​ត្រូវ​បាន​លុប​ចោល (លើក​លែង​តែ​ទិន្នន័យ​ដែល​អ្នក​បាន​បម្រុង​ទុក​ចូល​ទៅ​ក្នុង Google Photo) ប្រសិន​បើៈ

  • អ្នក​មិន​ប្រើ​ទូរសព្ទ​របស់​អ្នក​សោះ​ចំនួន ៥៧​ថ្ងៃ
  • អ្នក​បាន​បិទ​មុខ​ងារ​បម្រុង​ទុក នៅ​លើ​ទូរសព្ទ Android របស់​អ្នក (Turn off Android backup)

សូម​ចាំ​ថា ក្រុម​ហ៊ុន​Google មាន​លទ្ធភាព​ចូល​ប្រើ​ព័ត៌មាន ឬ​ផ្តល់​ព័ត៌មាន​ដែល​អ្នក​បាន​បម្រុង​ទុក​នោះ​ទៅ​ឱ្យ​ជន​ទី​បី ដូច​ជា​ផ្តល់​ទៅ​ឱ្យ​រដ្ឋា​ភិបាល​ជា​ដើម ដើម្បី​ឆ្លើយ​តប​ទៅ​នឹង​សំណើ​ផ្លូវ​ច្បាប់ ។

តើ​ទិន្នន័យ​អ្វី​ខ្លះ​ដែល​នឹង​ត្រូវ​បាន​បម្រុង​ទុក?

រូប​ភាព និង​វីឌីអូ (Photos & Videos), សារ SMS, ប្រវត្តិ​នៃ​ការ​ហៅ​ចេញ ចូល (Call history), មុខ​ងារ​ដែល​អ្នក​បាន​កំណត់​នៅ​លើ​ទូរសព្ទ​របស់​អ្នក (Device settings), កម្មវិធី​ដែល​អ្នក​បាន​ដំឡើង​ក្នុង​ទូរសព្ទ (Apps) និង​ព័ត៌មាន​មួយ​ចំនួន​នៅ​ក្នុង​គណនី Google របស់​អ្នក ដូច​ជា ប្រតិទិន (Calendar), បញ្ជី​ទំនាក់​ទំនង​អ៊ីមែល (Contacts) ជា​ដើម។ល។
សូម​រំលឹក​ថា កម្មវិធី​មួយ​ចំនួន (Apps) អាច​នឹង​មិន​ត្រូវ​បាន​បម្រុង​ទុក ឬ​ហៅ​ត្រប់​មក​វិញ​បាន​ទេ ក្នុង​ករណី​នេះ អ្នក​ត្រូវ​តែ​ទៅ​ដំឡើង​កម្មវិធី​ដែល​បាន​បង់​នោះ​ដោយ​ខ្លួន​ឯង​ឡើង​វិញ

របៀប​បម្រុង​ទុក​ទិន្នន័យ​ដោយ​ស្វ័យ​ប្រវត្តិ (Automatically Backup)

  • បើក​កម្មវិធី Google One (បើ​អ្នក​មិន​ទាន់​មាន​កម្មវិធី​នេះ​ទេ សូម​ចូល​ទៅ​ទាញ​យក​កម្មវិធី​នេះចេញ​ពី Play Store)
  • ចុច​លើ Storage នៅ​ផ្នែក​ខាង​ក្រោម
  • អូស​ចុះ​ក្រោម​ស្វែង​រក​ពាក្យ Device backup
  • ប៉ុន្តែ​ប្រសិន​បើ​អ្នក​ធ្លាប់​បាន​បម្រុង​ទុក​ទិន្នន័យ​ចេញ​ពី​ទូរសព្ទ​របស់​អ្នក​រួច​ហើយ សូម​ចុចលើ Show details > បន្ទាប់ ចុច​លើ Backup now
  • រង់​ចាំ​រហូត​ដល់​ដំណើរ​ការ​បម្រុង​ទុក​ទិន្នន័យ​ត្រូវ​បាន​បញ្ចប់

របៀប​បម្រុង​ទិន្នន័យ​ដោយ​ខ្លួន​ឯង (Manual Backup)

  • ចូល​ទៅ​កាន់​ Setting > ចុច​លើ System > ចុច​លើ Backup > ចុចលើ​ Backup now

យក​ទិន្នន័យ​ដែល​អ្នក​បាន​បម្រុង​ទុក​ទៅ​ដាក់​លើ​ទូរសព្ទ​ថ្មី

ដើម្បី​អាច​ប្រើ​ទូរសព្ទ​ថ្មី​បាន អ្នក​ត្រូវ​ដំឡើង​វា​ជា​មួយ​នឹង​គណនី Google ជា​មុន​សិន។ ដោយ​ក្នុង​ដំណាក់​កាល​ដែល​នៃ​ការ​តម្លើង (Setup) ទូរសព្ទ​ថ្មី ត្រង់​កន្លែង​ដែល​តម្រូវ​ឱ្យ​អ្នក​បំពេញ Gmail និង ពាក្យ​សម្ងាត់ អ្នក​ត្រូវ​បំពេញ​វា​ឱ្យ​បាន​ត្រឹម​ត្រូវ ដោយ​ប្រើ​គណនី Google ដែល​អ្នក​បាន​បម្រុង​ទុក​ទិន្នន័យ​ចេញ​ពី​ទូរសព្ទ​ចាស់ ហើយ​ត្រូវ​ប្រាកដ​ថា អ្នក​មិន​ភ្លេច Gmail ឬ​ក៏​ពាក្យ​សម្ងាត់​ក្នុង​គណនី Google នោះ​ទេ បើ​មិនអីចឹង​ទេ​ អ្នក​ក៏​មិន​អាច​ទទួល​បាន​ទិន្នន័យ​ពី​ទូរសព្ទ​ចាស់​របស់​អ្នក​មក​វិញ​ដែរ។

តាម​រយៈ​គណនី Google នោះ រាល់​ទិន្នន័យ ដែល​មាន​ដូច​ជា រូប​ភាព​ វីឌីអូ និង​ទិន្នន័យ​ផ្សេងៗ​ដែល​បាន​រៀប​រាប់​ខាង​លើ និង​ហៅ​ត្រលប់​មក​វិញ​ចូល​ក្នុង​ទូរសព្ទ​ថ្មី​របស់​អ្នក។

ប្រភព៖